Henk Vaessen

Dorpsdichter Putten
Pieter van Heiningen

Foto: Bert Dekker

 

Henk Vaessen

75 jaar geleden ben ik geboren in Oldebroek, een dorpje onder de rook van Elburg en gelegen in het mij dierbare Nedersaksische taal- en cultuurgebied.

Daar heb ik ook Lucy ontmoet, met wie ik inmiddels 50 jaar getrouwd ben en met wie ik 6 mooie, creatieve kinderen heb mogen krijgen.

Na 35 jaar in mijn geboortedorp te hebben gewoond, zijn we vanwege m’n werk als verkoper-etaleur naar Putten verhuisd.

Daar mag ik nu al bijna 10 jaar van mijn pensioen genieten.

Tot nu toe zijn er 3 romans, 1 novelle en een gedichtenbundel van mij uitgegeven; literatuur is het niet, want volgens mijn goede vriend en inspirator Rikkert Zuiderveld ben ik meer een verhalenverteller.

En met die kwalificatie neem ik van harte genoegen mee vanwege het voldane en tevreden gevoel erbij, want er is tenslotte overal een markt voor.

De rode draad in al mijn boeken en gedichten is: Hoe ga je om met heftige dingen die er gebeuren in je leven, uitgaande van de boeiende waarheid: Ieder mens heeft zijn verhaal  en niets is wat het lijkt. En dat geldt niet alleen voor ieder mens, maar ook voor ieder dorp.

En of het me zal lukken om met enige regelmaat de verhalen van en uit óns dorp in dichtvorm te vertellen, dat is voor mij vooralsnog een grote uitdaging.